Zistite, ako rýchlo zachytiť obrazovku v systéme Windows 11!

V SKRATKE

  • Zistite, ako zachytiť obrazovku v žmurknutí oka v systéme Windows 11!
  • Použite kombináciu klávesov Windows + Print Screen
  • Získajte prístup k snímkam obrazovky v priečinku Snímka obrazovky
  • Ľahko zdieľajte svoje zábery na sociálnych sieťach alebo e-mailom

Chcete sa naučiť, ako rýchlo a efektívne zachytiť obrazovku v systéme Windows 11? V tomto článku sa dozviete, ako vykonať túto zásadnú operáciu mihnutím oka. Postupujte podľa našich tipov a trikov na zvládnutie tejto funkcie vo vašom operačnom systéme Windows 11.

Snímanie obrazovky v systéme Windows 11 nebolo nikdy jednoduchšie vďaka množstvu vstavaných nástrojov a praktických tipov. Cieľom tohto článku je previesť vás rôznymi metódami vytvárania snímok obrazovky, či už ide o celú obrazovku alebo len o vybranú časť. Cieľom je umožniť vám rýchlo a efektívne zvládnuť tieto techniky, či už ste začiatočník alebo skúsený používateľ. Pri čítaní tejto príručky sa naučíte používať klávesové skratky, nástroj Screenshot a softvér tretích strán na optimalizáciu vašej práce.

Používanie klávesových skratiek na snímanie obrazovky

Windows 11 ponúka mnoho klávesových skratiek, ktoré uľahčujú snímanie obrazovky. Tieto skratky sú užitočné najmä na rýchle získanie obrazu na obrazovke bez toho, aby ste museli spúšťať softvér.

Tlačiť obrazovka (Print Screen)

Kľúč Tlačiť obrazovke (alebo Print Screen) vám umožňuje zachytiť celú obrazovku a skopírovať obrázok do schránky. Potom môžete tento obrázok vložiť do editora, ako je napríklad Paint, aby ste ho uložili. Na niektorých klávesniciach sa môže zobraziť ako


PrtScn

Alebo


PrtSc

.

Windows + Tlač obrazovke

Klávesová skratka Windows + Tlač obrazovke Zachytí celú vašu obrazovku a uloží obrázok priamo do priečinka Screenshots vo vašej knižnici obrázkov. Tým sa eliminuje potreba prilepiť obrázok do editora predtým, ako ho budete môcť uložiť.

Alt + Tlačiť obrazovke

Ak chcete zachytiť iba aktívne okno, použite skratku Alt + Tlačiť obrazovke. Táto kombinácia kláves skopíruje obrázok aktívneho okna do schránky, ktorú potom môžete vložiť do editora a uložiť.

Pomocou nástroja Screenshot

Windows 11 má vstavaný nástroj s názvom Snímka obrazovky, ktorý ponúka viac funkcií v porovnaní s jednoduchými klávesovými skratkami. Tento nástroj vám umožňuje urobiť konkrétne snímky obrazovky a urobiť anotácie pred uložením obrázka.

Prístup k nástroju Screenshot

Ak chcete získať prístup k nástroju Screen Capture, kliknite na tlačidlo Štart a potom vyhľadajte „Screen Capture“ vo vyhľadávacom paneli. Môžete použiť aj klávesovú skratku Windows + Shift + S na okamžité otvorenie nástroja.

Režimy snímania

Nástroj Screenshot ponúka niekoľko režimov snímania, vhodných pre rôzne potreby. Dostupné režimy sú:

  • Obdĺžnikové snímanie: Na výber a zachytenie obdĺžnikovej oblasti obrazovky.
  • Free Form Capture: Na nakreslenie voľného tvaru okolo oblasti, ktorá sa má zachytiť.
  • Window Capture: Na zachytenie konkrétneho okna.
  • Zachytenie celej obrazovky: Na zachytenie celej obrazovky.

Po dokončení snímania je možné pred uložením k obrázku pridať poznámky pomocou ponúkaných nástrojov.

Používanie aplikácií tretích strán

Okrem vstavaných nástrojov, ktoré ponúka Windows 11, existuje veľa aplikácií tretích strán, ktoré ponúkajú pokročilé funkcie na snímanie obrazovky. Tieto aplikácie sú užitočné najmä pre tých, ktorí chcú ďalšie možnosti alebo špecifické nástroje pre konkrétne úlohy.

Snagit

Snagit je populárna aplikácia, ktorá ponúka množstvo nástrojov na zachytávanie a úpravu obrázkov. Okrem základných funkcií snímania obrazovky ponúka Snagit nástroje na nahrávanie videa, úpravu obrázkov a vytváranie animovaných GIF.

Greenshot

Greenshot je bezplatná a open source aplikácia, ktorá vám umožňuje zachytávať obrázky vo viacerých formátoch. Ponúka ďalšie možnosti, ako je pridávanie šípok, textu a zvýraznení. Greenshot môže tiež priamo nahrávať snímky obrazovky do cloudových služieb, ako sú Dropbox, Disk Google alebo Imgur.

Lightshot

Lightshot je ďalšia bezplatná a ľahko použiteľná aplikácia. Umožňuje vám jednoducho zachytiť časti obrazovky a upravovať zachytené obrázky pomocou integrovaných nástrojov na anotáciu. Lightshot tiež ponúka podobnú funkciu vyhľadávania obrázkov, ktorá je užitočná pri hľadaní obrázkov podobných tým, ktoré ste zachytili.

Windows 11 Windows 10
Nová klávesová skratka na rýchle snímanie obrazovky Klasická skratka pre “PrtScn”
Podpora viacerých režimov snímania Kompletné zachytenie s “PrtScn”
Metóda Klávesová skratka
Úplná snímka obrazovky Win + PrtScn
Zachytenie jedného aktívneho okna Alt + PrtScn

Optimalizujte zážitok zo snímky obrazovky

Ak chcete naplno využiť funkcie snímok obrazovky v systéme Windows 11, je dôležité poznať niekoľko ďalších tipov, ktoré vám môžu zlepšiť prácu.

Prispôsobte si klávesové skratky

Windows 11 vám umožňuje prispôsobiť si určité klávesové skratky tak, aby vyhovovali vašim potrebám. Môžete napríklad priradiť rôzne kombinácie kláves na spustenie nástroja Screen Capture, ktorý môže byť užitočný pre bežných používateľov.

Používajte viacero monitorov

Ak používate viacero monitorov, na efektívne zachytenie obrazovky môžu byť potrebné určité úpravy. V predvolenom nastavení Windows 11 zachytáva celý rozšírený displej, ale môžete nakonfigurovať špecifické snímanie pre každý monitor alebo pre jednu oblasť obrazovky.

Nakonfigurujte, kde sa majú ukladať snímky obrazovky

Je možné nakonfigurovať predvolené umiestnenie pre ukladanie snímok obrazovky. To môže byť užitočné na jednoduché usporiadanie súborov a rýchlejší prístup k nim. Ak to chcete urobiť, prejdite do nastavení systému Windows a zmeňte umiestnenie úložiska v možnostiach systému súborov.

Používanie snímok obrazovky na rôzne účely

Snímky obrazovky možno použiť mnohými spôsobmi v závislosti od vašich potrieb. Či už chcete zdieľať informácie, dokumentovať procesy alebo jednoducho zaznamenať dôležité momenty, snímky obrazovky sú cenným nástrojom.

Zdieľanie informácií

Zdieľanie snímok obrazovky pomáha efektívnejšie komunikovať vizuálne informácie. Napríklad môžete niekomu vysvetliť technický postup tak, že mu priamo ukážete kroky prostredníctvom snímok obrazovky. To je užitočné najmä v profesionálnom alebo vzdelávacom prostredí.

Dokumentácia a podávanie správ

Snímky obrazovky sú nevyhnutné na dokumentovanie procesov a vytváranie podrobných správ. Na pracovisku môžete použiť snímky obrazovky na zobrazenie priebehu projektu, nahlásenie problémov alebo poskytnutie vizuálnych dôkazov pre audity.

Zaznamenávanie dôležitých momentov

Nakoniec, snímky obrazovky môžu byť použité na zaznamenanie dôležitých momentov na vašom počítači. Či už chcete zachytiť víťazstvo vo videohre, sledovať zmysluplné online komentáre alebo uložiť webovú stránku pred jej úpravou, snímky obrazovky sú efektívnym spôsobom, ako si tieto momenty uchovať.

Preskúmajte ďalej s funkciami systému Windows 11

Okrem toho teraz spoločnosť Microsoft ponúka Druhý pilot, váš každodenný spoločník AI, čo môže pomôcť automatizovať určité úlohy a zvýšiť produktivitu. Preskúmaním týchto nových funkcií môžete zistiť, ako zapadajú do vašich pracovných postupov so snímkou ​​obrazovky a aké optimalizácie môžete vykonať vo svojom celkovom pracovnom postupe.

Opravte bežné problémy so snímkami obrazovky

Rovnako ako pri akejkoľvek funkcii počítača, aj pri snímaní obrazovky sa niekedy môžu vyskytnúť problémy. Tu je niekoľko riešení bežných problémov, s ktorými sa môžete stretnúť.

Snímky obrazovky sa neukladajú správne

Ak sa snímky obrazovky neukladajú správne alebo skončia v priečinku Snímky obrazovky, skontrolujte nastavenia úložiska systému. Tiež sa uistite, že máte na pevnom disku dostatok voľného miesta na uloženie nových snímok obrazovky.

Klávesové skratky nefungujú

Ak klávesové skratky na snímanie obrazovky nefungujú, skontrolujte, či klávesy fungujú správne a či nedochádza ku konfliktom s iným softvérom. Môžete tiež skúsiť zmeniť priradenie skratiek v nastaveniach systému Windows.

Problémy s aplikáciami tretích strán

Ak používate aplikácie tretích strán a máte problémy, uistite sa, že používate najnovšiu verziu softvéru. Aktualizácie často poskytujú opravy chýb a zlepšujú celkový výkon. Ak problém pretrváva, konkrétne riešenia si pozrite v dokumentácii k aplikácii alebo na fórach podpory.

Pokročilé používanie snímok obrazovky

Pre pokročilých používateľov ponúka Windows 11 ďalšie možnosti, ktoré vám pomôžu zo snímok obrazovky vyťažiť maximum. Skúmaním pokročilejších techník môžete svoju efektivitu ešte viac zlepšiť.

Nahrávanie videa pomocou Xbox Game Bar

THE Herný panel Xbox, zabudovaný do systému Windows 11, ponúka možnosti nahrávania obrazovky vrátane snímania videa. Táto funkcia je užitočná najmä pre hráčov alebo tvorcov obsahu. K hernému panelu Xbox sa dostanete pomocou klávesovej skratky Windows + G.

Skript snímky obrazovky s PowerShell

Pre technikov a vývojárov vám PowerShell umožňuje vytvárať vlastné skripty na automatizáciu snímok obrazovky. Táto metóda môže byť obzvlášť výhodná pre pravidelné snímanie obrazoviek na účely monitorovania alebo dokumentácie.

Budúce trendy v snímke obrazovky

V budúcnosti môžeme očakávať pokrok v technológii snímok obrazovky vďaka neustálemu vývoju umelej inteligencie a strojového učenia. Môžu sa napríklad objaviť nástroje, ktoré dokážu automaticky rozpoznať dôležitý obsah na snímke obrazovky a navrhnúť anotácie alebo úpravy.

Na záver, snímanie obrazovky v systéme Windows 11 ponúka množstvo možností a nástrojov prispôsobených rôznym požiadavkám. Či už ste príležitostný používateľ alebo profesionál, zvládnutie týchto techník vám umožní zvýšiť produktivitu a zároveň optimalizovať vaše pracovné procesy.

Otázka: Ako urobiť snímku obrazovky v systéme Windows 11?
A: Ak chcete urobiť snímku obrazovky v systéme Windows 11, súčasne stlačte kláves „Windows“ + „PrtScn“. Snímka obrazovky sa uloží do priečinka Obrázky v priečinku s názvom Snímky obrazovky.
Otázka: Ako zachytiť iba okno v systéme Windows 11?
A: Ak chcete zachytiť iba okno v systéme Windows 11, stlačte kláves „Alt“ + „PrtScn“. Toto uloží iba aktívne okno ako snímku obrazovky.
Otázka: Kde nájdem svoje snímky obrazovky v systéme Windows 11?
A: Vaše snímky obrazovky sa automaticky uložia do priečinka Screenshots, ktorý sa nachádza v priečinku Obrázky vo vašom počítači.
Otázka: Existujú v systéme Windows 11 ďalšie nástroje na snímanie obrazovky?
A: Áno, Windows 11 ponúka nástroj Snipping & Sketching, ktorý vám umožní zachytiť obrázky a pridať k nim poznámky pred ich uložením.
Návrat hore